נפגעי פעולות איבה בישראל
ישראל היא מדינה צעירה יחסית, אך למרות זאת בעלת היסטוריה ארוכה של סכסוכים.
כתוצאה מכך, נפגעי פעולות איבה מהווים חלק משמעותי מהאוכלוסייה הישראלית.
התקופה הנוכחית, מאז אירועי ה-7 באוקטובר ופרוץ מלחמת "חרבות ברזל", נראה כי אף שהנושא מורכב, עמוס בפרוצדורות ובבירוקרטיה, ההירתמות של המוסד לביטוח לאומי כלפי נפגעי האיבה הוא דבר שעלינו, כישראלים, להתגאות זו. לצד זאת, כפי שצוין, מדובר בהליך שלא פעם מאלץ את הנפגעים להתמודד מול המערכות השונות, מילוי טפסים, בירוקרטיה לעייפה, כשהדברים הללו פוגשים אותו ברגעי הקשים, בעודו פגוע, פצוע בנפשו או בגופו, או גם יחד, כך שהוא מוצא את עצמו מנהל שתי מלחמות במקביל: האחת מול הביטוח הלאומי והשנייה בניסיון לשקם את עצמו.
נפגעי פעולות איבה - הגדרה
חוק נפגעי פעולות איבה, התשנ"ב-1992, מגדיר "נפגע פעולת איבה" כאדם שנפגע כתוצאה מפעולה של איבה, הן בשטח ישראל, הן בשטחים המוחזקים בידי ישראל והן מחוצה לישראל. פעולות איבה מוגדרות בחוק כפעולות שנעשו בכוונה לפגוע בישראלים או בנכסים ישראליים.
נפגעי פעולות איבה ניתן לחלק לשני סוגים עיקריים, וכך גם התביעות נחלקות בין שני גופים שונים.
נפגעי גופים ביטחוניים: חיילים, שוטרים, אנשי כוחות הביטחון שנפגעו כתוצאה מפעולות איבה.
נפגעים אזרחים: אזרחים ישראלים שנפגעו כתוצאה מפעולות איבה.
ישנם שני תנאים שונים שעל אזרח לעמוד בו על מנת לקבל הכרה כנפגע פעולות איבה ביטוח לאומי. התנאי הראשון הוא כי נפגע בפעולות איבה והתנאי השני הוא מעמדו בישראל.
תחת ההגדרה של פגיעת איבה נכללים פגיעה מפעולת איבה של כוחות אויב, פגיעה בשגגה מידי אדם עקב פעולות איבה של כוחות אויב, פגיעה מנשק שהיה מיועד לפעולות איבה של כוחות אויב, פגיעה ממעשה אלימות על רקע השתייכות לאומית-אתנית או פגיעה מפעולות איבה מחוץ לישראל.
על מנת שהמוסד לביטוח לאומי יכיר בנפגע פעולות איבה, עליו להיות תושב ישראל או בעל אזרחות ישראלית. בנוסף, גם מי שאינו בעל אזרחות ישראלית אך נכנס לישראל כחוק ונפגע מפעולות איבה זכאי להכרה כנפגע איבה.
מי שהוגדר בישראל כנפגע פעולות איבה, זכאי לזכויות וגם לתגמולים מהמדינה, באמצעות המוסד לביטוח לאומי. אך על מנת לקבל את הזכויות הללו, עליו להגיש תביעה להכרה כנפגע פעולות איבה.
בחלק מהמקרים פונים נציגי המוסד לביטוח לאומי לנפגעים על מנת שיוכרו כנפגעי פעולות איבה, ובחלק מהמקרים על הנפגעים עצמם לפנות על מנת לקבל את הזכויות המגיעות להם.
בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר, ומאז אותו מועד, הודיע המוסד לביטוח לאומי על הקלה בהגשת התביעה להכרה בנפגעי פעולות איבה ובמילוי טופס מקוצר לצורך ההכרה.
תביעה להכרה כנפגע טרור – באמצעות עורך דין לנפגעי פעולות איבה
מי שנפגעו פיזית או נפשית כתוצאה מפעולת איבה רשאים להגיש תביעה לביטוח הלאומי בתוך שנה מיום הפגיעה. התביעה מורכבת מטופס ייעודי הנקרא "הודעה על פגיעה בפעולות איבה ותביעה להכרה כנפגע פעולות איבה" אליו מצורפים מסמכים המעידים על הטיפול הרפואי או הנפשי שקיבל הנפגע בעקבות הפגיעה.
לאחר הגשת התביעה, יפנו המוסד לביטוח לאומי או הקרן לפיצויים אל הרשות המאשרת במשרד הביטחון שתקבע אם מדובר בפגיעת איבה. החלטת הרשות תינתן בתוך שלושה חודשים, ולאחריה יקבל הנפגע הודעה על ההחלטה שהתקבלה. אישור על פגיעה בעקבות פעולת איבה היא תנאי מקדים לקבלת הזכויות בהמשך הדרך.
יחד עם זאת, גם במידה והתביעה לא אושרה והנפגע לא הוכר כנפגע איבה, אין מדובר בסוף פסוק, שכן, ניתן לערער על ההחלטה. הערר מוגש לוועדת העררים בתוך חודשיים ממועד ההחלטה והפסיקה בערעור היא סופית.
לאחר ההכרה כי התובע הוכר כנפגע פעולות איבה, הוא יזומן לדיון בוועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי שתבחן את מצבו הרפואי והנפשי ותקבע את נכותו בהתאם, כמו גם את הגמלה או הגמול לו הוא זכאי.
בתקופה הראשונה שלאחר מתקפת ה-7 באוקטובר, הודיעה המדינה על הכרה אוטומטית של מי שנכחו בישובי העוטף בעת המתקפה כנפגעי פעולות איבה, כך לגבי כל מי שמתגורר בישובים השונים ומי שנכח במסיבת הנובה, בה נרצחו ונפגעו רבים. לאחרונה הודיע המוסד לביטוח לאומי על הפסקת ההכרה האוטומטית בנפגעים, כך שכל מי שטרם פנה למוסד לביטוח לאומי עליו לעשות זאת בכוחות עצמו.
בין המועד של קבלת ההכרה כנפגע פעולות איבה ובין ההכרעה של הוועדות הרפואיות, מציע המוסד לביטוח לאומי הטבות נוספות, שיוכלו לסייע לנפגעים, ולעזור להם כלכלית בעת השיקום. עורך דין לתביעות ביטוח לאומי יוכל ללוות ולהנחות אתכם באשר להטבות ולסיוע המגיע לכם, בהתאם למקרה ולנסיבות הייחודיות שלכם.
כך, למשל, בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר, פרסם המוסד לביטוח לאומי על מתן מעטפת זכויות שצפויה להינתן למשפחות של נפגעי פעולות איבה בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר. המעטפת כוללת, בין הית, מקדמה ראשונית בסך 10,000 ₪ – שולמה לזכאים בחודש אוקטובר, קצבה חודשית בסכום שבין 7,000 ל-11,000 ₪ (על פי הרכב משפחתי), סיוע בטיפולים רפואיים – לרבות טיפולים שאינם נמצאים בסל התרופות (מימון תרופות, התייעצות רפואית, מכשירי עזר רפואיים), סיוע נפשי הכולל מימון טיפולים פסיכולוגיים, רפואה אלטרנטיבית, קבוצות תמיכה ועוד, לימודים והכשרה מקצועית ותעסוקתית, מענקים עבור צרכים מיוחדים בתחומי רווחה וכלכלה.
פוסט טראומה – הכרה כפגיעת איבה
נפגעי פוסט טראומה הם מי שנפגעו נפשית כתוצאה מפעולות איבה. זה נכון שקל יותר להוכיח פגיעה פיזית כי היא נראית לעין, אך פגיעה נפשית יכולה להיות לא פחות חמורה. אירועי ה-7 באוקטובר יצרו טראומה אדירה אצל כולנו, כישראלים ובכלל כבני אדם, אך על אחת כמה וכמה עבור מי שנכחו באירועים הללו.
הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) מתפתחת אצל מי שנחשפו לאירוע או לסדרה של אירועים קשים (קרב, תאונה, פיגוע טרור, אסונות וכו'). תסמינים של פוסט טראומה (כמו חרדות, התקפי זעם, בעיות שינה ועוד) יכולים להופיע בסמוך לאירוע הטראומטי או לאחריו. מדובר בהפרעה שעשויה לפגוע באופן מהותי בחיי היומיום של הנפגע ובאיכות חייו. המוסד לביטוח לאומי מכיר כמובן בנפגעי פוסט טראומה כנפגעי איבה והוא מלווה אותם ומסייע להם בשיקום. מי שהוכר כנפגע איבה על רקע פוסט טראומה זכאי לתשלום חד פעמי או לקצבה חודשית ובהטבות נוספות. ההמלצה היא כי כל מי שנכח באירועי ה-7 באוקטובר והיה מעורב בהם, בין אם מקרוב ובין אם מרחוק, ייגש לטיפול נפשי על מנת לאמוד את מצבו. הדבר נוגע הן עבור מי שנכחו פיזית במקום או למשל מי שליוו בטלפון את הנוכחים ונחשפו גם הם במידה כזו או אחרת לאימה ולטרור.
נפגעי פעולות איבה – בקשה לתגמול לנפגע (תט"ר)
מי שנפגע כתוצאה מפעולת איבה זכאי לתבוע תגמול טיפול רפואי (תט"ר) במידה ולא חזר לעבודתו בשל הפציעה. תגמול זה משולם לנפגע שלא עובד או שנעדר מהעבודה בשל קבלת טיפול רפואי בעקבות פציעתו. התגמול משולם באופן זמני עד להחלמה בהתאם לקבלת אישורים רפואיים. הביטוח לאומי מאשר קבלת התגמול לנפגעים מעל גיל 14, גם אם לא עבדו בטרם הפגיעה.
עורך דין לנפגעי פעולות איבה - קבלת תגמול נכות
תגמול נכות ישולם למי שנשאר עם פגיעה פיזית או נפשית המגבילה אותו. האישורים הרפואיים על הפגיעה יועברו למוסד לביטוח לאומי ובהמשך הדרך יזומן התובע לוועדה רפואית שתיקבע את דרגת הנכות, ואת התגמול לו הוא זכאי בהתאם לחומרת פציעתו.

תגמולים והטבות לנפגעי פעולות איבה
מי שהוכרו כנפגעי פעולות איבה זכאים לטיפול רפואי, לתגמולים כספיים ולהטבות שונות כדי לסייע להם בעת השיקום וההחלמה. טיפולים אלו כוללים החזרים עבור הוצאות רפואיות, החזרים עבור קניית תרופות שקשורות לפגיעה ואף מימון הוצאות עבור קנאביס רפואי, בהתאם לרישיון הנפגע. בנוסף, מאפשר המוסד לביטוח לאומי מתן מימון להחלמה בבית מלון לאחר אשפוז, מימון טיפולי שיניים, טיפולים פסיכיאטריים או פסיכולוגיים, ואף החזר הוצאות לבני המשפחה.
חשוב לדעת, כי ההטבות ניתנות בהתאם לדרגות הנכות שנקבעות לנפגע. למשל, טיפול פסיכולוגי וסיוע נפשי ניתנים על ידי המוסד לביטוח לאומי. יחד עם זאת, נכים המתקשים בתפקוד יומיומי זכאים למימון טיפול פסיכולוגי על מנת לשפר את מצבם התפקודי. הטבה זו מיועדת למי שנקבעו לו דרגות נכות של 10% ומעלה.
מדוע חשוב לקבל סיוע מעורך דין לנפגעי פעולות איבה?
פנייה למוסד לביטוח לאומי לקבלת הכרה כנפגע פעולות איבה אינה מחייבת ייעוץ וליווי של עורך דין. יחד עם זאת, עורך דין לנפגעי פעולות איבה יכול לסייע לכם לקבל את מלוא הזכויות המגיעות לכם, לפרוס בפניכם את התנאים הנדרשים בכל שלב וילווה אתכם בוועדות הרפואיות הקובעות את הנכות, וכנגזרת מכך את הגמלה המגיעה לכם.
עורך דין ביטוח לאומי, הוא מי שצבר ידע, מקצועיות וניסיון בהתנהלות מול המוסד לביטוח לאומי ויודע כיצד להתנהל בכל המצבים ובכל התרחישים שעתידים להגיע. התמודדות מול גוף בירוקרטי מחייבת אורך רוח וסבלנות, עיקשות והתמדה וכאן בעיקר, ידע וניסיון הם כוח. ליווי של עורך דין ביטוח לאומי יגביר את סיכויי התביעה להתקבל.
עורך דין לתביעות ביטוח לאומי
תפקידו של עורך דין לתביעות ביטוח לאומי מתחיל מהרגע הראשון שבו נפגע התובע. עורך דין לנפגעי פעולות איבה הוא זה שיגבש ביחד עם הנפגע את כלל המסמכים הדרושים להגשת התביעה, יגיש את התביעה למוסד לביטוח לאומי וידאג לקבל התשלומים, במידת הצורך, עד להכרעת הוועדה הרפואית. הוועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי היא עולם בפני עצמו, ההיערכות לקראתה, הצורך במיקוד ובמינוח מדויק של המצב הרפואי או הנפשי, מחייבים מהנפגע להתכונן בצורה הנכונה ביותר. מדובר במעמד לא שגרתי, מול נציגי המוסד לביטוח לאומי, שככל חברת ביטוח אחרת לא ששים להיפרד מכספי המדינה. נפגע המתמודד בלאו הכי עם פציעה גופנית או נפשית או שתיהן, מתקשה לצלוח אותה בשלום ללא הכוונה כנדרש, ובלא יד מכוונת של עורך הדין לתביעות ביטוח לאומי שגם נמצא איתו בדיון, מושיט לו יד ומקנה לו ביטחון.
נאמר, כי במהלך הדיונים בוועדות הרפואיות, עוברים התובעים בדיקות גופניות, גם אלו, כמו גם שאלות רפואיות או אישיות, עלולות לייצר תחושה של השפלה או של אי נעימות. אתם רוצים לעבור את התהליך הזה עם מישהו שדואג לכם, לאינטרסים שלכם ושומר עליכם בכל ההליך, ומכאן חשיבותו הגדולה של עורך הדין בהליך הזה. במידה והתביעה לא תתקבל, יסייע לכם עורך הדין בהגשת ערר לוועדת הערעורים.
מילה אחרונה של עורך דין לנפגעי פעולות איבה
אירועי ה-7 באוקטובר טרפו את הקלפים ושינו את כל מה שאנחנו יודעים ומכירים על עצמנו באופן אישי ובכלל כמדינה. זה נוגע גם להתמודדות שלנו עם טרור ועם שכול. כמויות הנרצחים העצומות, רשימת הנופלים ארוכה והמתארכת, אלפי הפצועים ובמספר דומה, אם לא יותר, של מי שנפגעו נפשית.
המוסד לביטוח לאומי, כזרוע המדינה, השכיל אומנם לייצר הקלות שונות עבור הנפגעים, והודיע על הקלות, מענקים ותגמולים, אך ככל דבר במדינה, לא כל שינוי הוא קובע וההנחיות משתנות תדיר. המלצתנו כי בכל צעד שתעשו בפני המוסד לביטוח לאומי תקפידו על ליווי ויעוץ משפטי מקצועי, מאדם שאתם סומכים עליו. כך, תוכלו להיות בטוחים שהנחיות הניתנות מהמוסד לביטוח לאומי ותוכלו לוודא שמלוא הזכויות המגיעות לכם יגיעו לידיים שלכם ויסייעו לכם בדרך להחלמה ולשיקום.