בדיקת רטיבות

רטיבות במבנה יכולה להיגרם בשל סיבות מגוונות. למשל, רטיבות יכולה להיות תוצאה של תקלה או סתימה במערכת הביוב או האינסטלציה. סוג אחר של רטיבות עלול להיווצר כאשר ישנה תקלה באיטום או שאיטום התיישן ולא תוחזק לאורך זמן. לפני תיקון הנזק או שיקום, יש לזהות היטב מהו מקור הנזילה. כמו כן, בדיקת רטיבות תוכל לסייע באיתור מוקד הבעיה. 

מדוע חשוב כל כך לבצע בדיקת רטיבות

כאשר סימני רטיבות הינם מאוד ברורים לעין, זה אומר שהנזק הולך ומחמיר. ככל שמצליחים לאתר ולזהות את קיומה של נזילה או רטיבות מוקדם יותר, כך ניתן לתקן ולשקם מהר ובעלות מופחתת. זאת ועוד, לא תמיד סימני הרטיבות הנראים לעין מספרים את הסיפור המלא. לעיתים קרובות קורה שאפשר לראות סימני רטיבות בולטים בנקודה אחת, בעוד שיש מוקדי רטיבות אחרים, שהם סמויים בשלב הזה. רטיבות יכולה להתפשט על פני שטח רחב, בתוך התקרה, תחת הרצפה ובריצוף, בפאנלים ועוד. 

הנזקים הנובעים מרטיבות שלא מטופלת, יכולים לגרום לתקלות במערכת חשמליות, במערכת אינסטלציה, נזקים לתשתיות עד לרמה של נזק מסוכן לשלד המבנה. לחות ורטיבות עלולים להביא להיווצרות עובש, ריחות לא נעימים ואף קשיי נשימה וקצרת אצל הסובלים מאלרגיות או מחלות של דרכי הנשימה.

באילו דרכים ניתן לבצע בדיקת רטיבות

אנשי מקצוע מסבירים כי ישנן דרכים רבות ומגוונות שמסייעות לאיתור נזילות, תקלות בצנרת, ליקויי איטום ונזילות אחרות. את השיטה המתאימה לבחור על פי המלצת איש המקצוע, לפי הסימנים בשטח ועוד. שיטות נפוצות כוללות למשל:

  1. בדיקת לחצים – על ידי חיבור שעון לחץ למערכת האינסטלציה, ניתן לזהות מהו לחץ המים תחת תנאים שונים. הבדלים ברמות הלחץ יכולים להעיד על קיום דליפה ועל צורך בהתמקדות בבדיקת רטיבות הנובעת מצנרת ספציפית (כגון צנרת מים קרים, צנרת מים חמים). 
  2. שימוש במצלמה תרמית – מצלמה תרמית יכולה להועיל כאשר יש סימנים או חשד לבעיה בצנרת המים החמים. מכיוון שהמצלמה יכולה לאתר הפרשי טמפרטורות, ניתן לזהות מתי קיימת רטיבות בתוך תקרה, בגג, בתוך קיר וכדומה. 
  3. שימוש בגלאי גז – במידת הצורך ניתן להזרים גז לא דליק ולא מסוכן, לתוך מערכת הצינורות. גלאי גז שמאתר היכן הגז דולף, יוכל לאתר בצורה טובה את המקום שבו הצנרת דולפת ושם צריך לתקן. 
  4. מצלמת סיב אופטי – כאשר הרטיבות משולבת עם סתימה בצנרת, לרוב בביוב או בצנרת הדלוחין, ניתן להשחיל סיב אופטי לתוך הצינור. המצלמה שבסיב האופטי פועלת היטב גם בתנאי רטיבות וחושך. המצלמה יכולה לזהות האם יש סתימה וגם האם יש דליפה מתוך הצינורות. 
  5. מדידה במדי לחות – בדיקת רטיבות חשוב להשלים על ידי שימוש במדי לחות. את מכשירי המדידה נהוג למקום בעומק מסוים. בדיקה מסוג זה יכולה להשלים פעולת תיקון, איטום או ייבוש הצפה. כך יודעים מתי המשטח הפנימי ייבש דיו, על פי התקן. 

לא דוחים – בודקים!

תמיד רצוי לגלות עירנות ולזהות סימנים לכך שעשויה להיות בעיה שמצריכה בדיקה לעומק. אם למשל חשבון המים זינק, יתכן שיש נזילה. אם צומח עובש או שיש ריחות של טחב בבית או בעסק, זה בהחלט על רטיבות. אם יש נזקים לטיח, צבע מתקלף בקיר או לחץ מים נמוך בברזים, מומלץ להתייעץ עם חברה מקצועית. זיכרו בדיקה מקצועית תוכל לענות על השאלות:

  1. איפה בדיוק יש רטיבות. 
  2. מהי חומרת הבעיה ועד כמה הרטיבות מפושטת. 
  3. מהי הסיבה לתקלה ולנזילת המים או הנוזלים האחרים. 
  4. איך צריך לגשת לפתרון הבעיה.