מחלת כבד – מניעה, תסמינים וטיפול

הפטיטיס היא מחלה נגיפית (נגרמת על ידי ווירוסים) שפוגעת בכבד. ישנם שלושה סוגים נפוצים של הפטיטיס – איי, בי וסי, והם נפוצים גם במדינות עולם שלישי וגם במדינות מערביות. לכל אחת מהמחלות ישנה השלכה על הבריאות שלנו, ולכן חשוב להיות מודעים, לעשות הכול כדי להימנע ובמידת הצורך להגיע לאבחון ולטיפול מוקדם ככל האפשר.

 

הפטיטיס A

הגורם למחלה הוא הווירוס מסוג הפטיטיס איי, והוא מועבר על ידי מזון ומים מזוהמים. המחלה נפוצה במדינות עולם שלישי, אך גם במדינות מערביות ישנן התפרצויות. לא פעם אנו שומעים בחדשות על גידולים חקלאיים שהושקו במים מזוהמים, או על עובדי מטבח שלא שמרו על היגיינה והדביקו סועדים. ברוב הגדול של המקרים ההדבקה בהפטיטיס איי גורמת למחלה חריפה – כלומר הווירוס חודר לתאי הכבד ומתרבה, אך מערכת החיסון מצליחה לתקוף ולהשמיד אותו. המחלה יכולה להימשך כמה שבועות, כאשר רוב האנשים כלל לא ירגישו בסימפטומים כלשהם ולא ידעו שהם נדבקו וחלו. הסכנה העיקרית היא במצב שבו מערכת החיסון לא מצליחה להשמיד את הווירוס, ואז המחלה הופכת להיות כרונית ופוגעת בחלקים נרחבים בכבד ובתפקוד שלו.

הדרך היעילה ביותר להתמודד עם הפטיטיס איי היא על ידי מניעה. יש היום חיסון בטוח ויעיל כנגד הפטיטיס איי והוא חלק מתוכנית החיסונים השגרתית במדינת ישראל, כך שכל תינוק מחוסן. מבוגרים שלא חוסנו יכולים להשלים את החיסונים, ומומלץ לעשות זאת במיוחד לפני שנוסעים לאזורים שבהם יש התפרצות או סיכון גבוה להידבק. וכמובן שחשוב תמיד להקפיד על היגיינה על מנת למנוע העברה של המחלה.

 

הפטיטיס B

מחלה הנגרמת בעקבות הדבקה בווירוס הפטיטיס מסוג בי. דרך ההדבקה היא על ידי נוזלי גוף – דם, רוק וזרע. הווירוס נחשב לווירוס עמיד מאוד שיכול לשרוד מחוץ לגוף לפרק זמן ארוך, כך שניתן להידבק גם במגע עם שאריות של נוזלי גוף כמה זמן לאחר שהאדם החולה כבר לא נמצא בסביבה. וכמובן שהדבקה אפשרית גם במקרים של קיום יחסי מין לא מוגנים, שימוש במחטים משומשות וכדומה. 

לאחר שהווירוס חודר לגוף הוא מגיע לכבד, ובשלב הדגירה שהוא השלב הראשון אין כלל תסמינים. רק בהמשך יתפתחו בהדרגה תסמינים שונים עד כדי תסמינים מלאים של הפטיטיס כמו בחילות והקאות, צהבת, שתן כהה, חולשה, ירידה בתיאבון ועוד. בדרך כלל זה השלב שבו החולים פונים לרופא, ובסיום תהליך של בדיקות המחלה מאובחנת.

השלב האחרון של המחלה תלוי מאוד בהתאם לגיל של החולה. אנשים מבוגרים מצליחים לרוב להתגבר על המחלה, ואומנם מדובר במחלה לא נעימה שנמשכת מספר רב של שבועות עם תקופת החלמה ארוכה גם היא, אך בסופו של דבר לא יישארו נזקים חמורים.

לעומת זאת תינוקות שנדבקים במחלה נמצאים בסיכון גבוה מאוד לפתח מחלת כבד כרונית. סיכויי ההצלחה של הטיפול התרופתי נמוכים, ופעמים רבות אין ברירה אלא לעבור השתלת כבד.

חשוב לדעת שיש היום חיסון יעיל ובטוח כנגד המחלה, והוא ניתן באופן שגרתי לתינוקות במדינת ישראל. גם מבוגרים יכולים להתחסן, במיוחד אנשים אשר נמצאים בקבוצות סיכון בשל נסיבות אישיות, מקום עבודה וכו'.

 

הפטיטיס C

זו מחלת הכבד החריפה והנפוצה ביותר מבין כל סוגי מחלות ההפטיטיס. היא נגרמת על ידי הדבקה בווירוס מסוג סי, אשר מועבר גם הוא בנוזלי הגוף השונים. ברוב הגדול של המקרים החולה יפתח מחלה כרונית, וללא טיפול היא תחמיר לשחמת כבד ואי ספיקת כבד. אומנם אין היום חיסון כנגד המחלה, אך יש תרופות חדשות בעלות סיכויי הצלחה מצוינים ולכן חשוב לאבחן את המחלה מוקדם ככל האפשר כדי להגיע להחלמה מלאה.