טיפול באקנה

אבחון וטיפול נכון בפצעי אקנה

פצעי אקנה מוכרים בעיקר אצל בני נוער בגיל ההתבגרות אבל יכולים להופיע גם במצבים שונים ומאוחרים יותר בחיים. הטיפולים המיועדים לאקנה שונים ומגוונים ונקבעים על פי הסיבות שבגללן הוא פרץ, ולאחר בדיקות דם שיקבעו זאת. בכל מקרה, את האבחון והטיפול יש לבצע בראש ובראשונה אצל רופא עור מומחה שיכול לאבחן אתכם במדויק ולא להסתפק בטיפולים קוסמטיים בלבד ללא אבחון מקור הבעיה. האבחון והטיפול ימצאו את מקור הבעיה כדי להתחיל לשפר את המצב, משום שאין ספק שהפגיעה בדימוי העצמי ובביטחון העצמי של כל מי שסובל מכך קשה. מכיוון שזה קורה גם בתקופה שבה המראה החיצוני פוגע גם בקשרים חברתיים, חשוב להבטיח שהכל ייעשה כהלכה.

למה חשוב טיפול באקנה כמה שיותר מוקדם?

לא תמיד אפשר לטפל בכל הפצעים אם המקור אינו הורמונלי או אחר. הטיפול העיקרי הוא מניעה ושמירה על מצב העור כדי שלא יחמיר ולא יגרום לזיהומים ולדלקות וכתוצאה מכך לנזקים אסתטיים בלתי הפיכים או ממושכים. הפצעונים מתחלקים לכמה סוגים, שאותם מאבחן רופא העור, ולפי זה גם יודעים מה מצב האקנה. מלבד הזיהום ואי הנוחות החברתית, אחת הסכנות של אקנה היא הצלקות וחורים שנגרמים בגלל סוג מסוים של פצעונים. במקרה כזה הנזקים עמוקים ובלתי הפיכים ולכן המטרה היא לנסות לטפל בכך כמה שיותר מהר ובצורה יסודית, כדי למנוע נזקים כאלה והתפתחות פצעים נוספים. זאת הסיבה העיקרית שבגללה גם מומלץ לא להישמע לעצות לקחת כל מיני תרופות סבתא שאינם מוסמכות לטפל בבעיה מיסודה והן עלולות לגרום יותר נזק ממה שהיה בהתחלה.

מהו אקנה ואיך הוא נגרם?

אקנה הוא השם שניתן לפצעונים שמופיעים בעור הפנים אבל גם יכולים להופיע באזור החזה והגב העליון. הפצעונים מופיעים בגלל הפרשת חלב ליד זקיקי שיער הפנים, בנקבוביות שנסתמות מסיבות שונות. ההצטברות ושאר התופעות שנגרמות סביבן גורמות לחיידקים לשגשג בסביבה זאת ולגרום לזיהומים. החיידק הוא זה שנתן לאקנה את שמו – Propionobacterium acnes. עם זאת, לא כל אקנה הוא דלקתי ולכן יש לבדוק את מקורו ואת הסיבות להיווצרותו. כעיקרון, לא מתחילים לטפל באקנה בלי אבחון מדויק ולא נוטלים תכשירים או תרופות מבלי שנבדקתם ואובחנתם נכון, משום שחלק מהתרופות חזקות במיוחד ואסור ליטול אותן ללא מרשם ואבחנה מדויקת ומתאימה.

מהם סוגי הפצעים?

אקנה מוגדר לפי סוגים שונים של פצעונים לפי מצבם, צבעם והדלקת שהחיידקים גורמים, או לא. לפצעונים קוראים קומדונים וכל פצעון כזה מכיל את החלב ומסתיים בראש שחור או לבן, לפי מידת הסתימה והחשיפה לחמצן. הדלקת קורית כאשר החיידק מזהם את העור וגורם לאותה דלקת וזה ניכר כאשר מתפתחת שם הפרשה מוגלתית. אז הפצעונים נקראים פפולה והם אלה שגם עלולים לגרום להצטלקות עור ולפיגמנטציה במקרים כאלה, וזה שלב בלתי הפיך.

טיפול באקנה

הטיפול מתמקד בסוג האקנה שבו אפשר לפי הקטגוריה שלו כמו אקנה כתוצאה מאי איזון הורמונלי, מחזור חודשי,  תזונה לא מתאימה ועוד. אסור לפוצץ פצעונים ו"לנקז" אותם במיוחד אם יש ראשים שחורים. זה לא עוזר וזה מזהם עוד יותר את העור וגורם לעוד דלקת, מה שמחמיר את המצב ומגדיל את הסיכוי לצלקות עמוקות שאינן נרפאות. יש תכשירים מיוחדים שמטפלים בהם כמו רטינואידים ובמקרים אחרים נוטלים הורמונים, אנטיביוטיקה או תרופות חזקות במיוחד שיש להן תופעות לוואי ולכן גם מחייבות בדיקות דם, מרשם ופיקוח של רופא, יחד עם שמירה על הנחיות הטיפול ואי חשיפה לשמש. את הטיפול מתחילים לפי מצב הפצעונים ומטפלים גם בתכשירים קוסמטיים רפואיים ובחומצות שונות לתיקוני עור, שרק רופא עור יכול לרשום לכם.