עורך דין ביטוח לאומי: שאלות נפוצות

הליך של הגשת תביעה לביטוח הלאומי הוא לא פעם מורכב ומתיש. החל מההתמודדות מול הבירוקרטיה, הצורך בהבנה ובניסיון בניהול התביעה, כמו גם גיבוש התביעה בצורה המיטבית. זוהי הסיבה שבגינה מומלץ מאוד, ואף הכרחי, לקבל ייעוץ משפטי בטרם נפתח בתהליך של הגשת התביעה.

כדי לפשט מעט את הדברים, ייצרנו מדריך מיוחד ומקיף עבור מי ששוקל או שזקוק להתמודד מול האגפים השונים במוסד לביטוח לאומי.

אילו תביעות מוגשות למוסד לביטוח לאומי?

המוסד לביטוח לאומי משמש כמוסד ממלכתי לביטוח סוציאלי והוא פועל מתוקף חוק הביטוח הלאומי שנחקק בכנסת בנובמבר 1953. המטרה של המוסד לביטוח לאומי היא להגן כלכלית על אוכלוסיות חלשות ולמי שנקלע למצוקה זמנית או ממושכת. חוק הביטוח הלאומי כולל בתוכו גם תוכניות לביטוח זקנה ושאירים, אימהות, ילדים, נפגעי עבודה, נכות כללית, סיעוד, אבטלה, פשיטות רגל ועוד.

פרט לקצבאות בכסף, מספק הביטוח הלאומי גם שירותי שיקום לנכים, לאמנות ולנפגעי איבה וכן שירותי סיעוד ושירותי ייעוץ עבור אזרחים ותיקים.

כיצד מתבצעת הגשת תביעה ביטוח לאומי?

האופן שבו מוגשת התביעה תלוי כמובן בסוג התביעה המוגשת. ישנן תביעות לקבלת קצבת נכות כללית, תביעות להכרה כנפגעי פעולות איבה, תביעות לקבלת אבטלה ועוד. במסגרת הגשת התביעה, ובהתאם לסוג התביעה, תצטרכו לספק את הפרטים הייחודיים למקרה שלכם, על מנת להוכיח את הצורך שלכם בקצבה כזו או אחרת. לאחר הגשת התביעה ייבחנו נציגי המוסד לביטוח לאומי את התביעה, ובהתאם יקבעו אם לקבלה או אם לאו. במידה והתביעה היא לקבלת קצבת נכות, תעברו בהמשך גם ועדות רפואיות שייקבעו את גובה הנכות וגובה הגמלה שתקבלו.

מדוע יש צורך בייצוג משפטי בהגשת תביעה ביטוח לאומי?

עורך דין המתמחה בביטוח לאומי יכול לסייע באופן ניכר להפחית את הסיכוי לטעות במילוי הטפסים הנדרשים לתביעה, וידע לכוון את התובע לדרך הנכונה עבורו למיצוי זכויותיו. ייצוג של עורך דין משפר רבות את הסיכוי של התביעה להתקבל על ידי הביטוח הלאומי.

הגשת תביעה לביטוח הלאומי מחייבת אותנו לסבלנות ולאורך רוח, שכן היא טומנת בחובה לא פעם תסכול אל מול המנגנונים הבירוקרטיים, התנסחות מדויקת מבחינה משפטית וכן גיבוש התביעה על הצד הטוב ביותר. עורך דין המתמחה בביטוח לאומי, הוא מי שכבר צבר ביטחון רב בתביעות מסוג אלה, ויודע את הדרך הנכונה והיעילה ביותר בהתאם למקרה ולנסיבות הספציפיות.

תביעות ביטוח לאומי

כיצד יכול לעזור לנו עו"ד ביטוח לאומי בכל הליך התביעה מול הביטוח הלאומי?

כעיקרון, אין חובה משפטית כלל לקבל ייצוגי משפטי של עורך דין בכל הליך התביעה מול הביטוח הלאומי. אנחנו עדים גם לפרסומים על מתן סיוע מטעם הביטוח הלאומי ובכלל של חברות ייעוץ למיצוי זכויות. עם זאת, בהגשת תביעה לביטוח הלאומי כולנו רוצים לקבל סיוע ממי שיגן על האינטרסים שלנו לכל אורך הדרך. מישהו מטעמנו, שידע לכוון ולהדריך. הליווי אינו מסתיים בהכנת התביעה ובהגשתה כי אם גם בהמשך הדרך, למשל בשלב הוועדות הרפואיות, שהן קריטיות לזכויות שתקבלו בסופו של יום לאחר שהתביעה תתקבל. בעוד הסיוע הניתן על ידי הביטוח הלאומי ניתן רק בשלב איסוף החומר והסיוע הניתן על ידי חברות מיצוי הזכויות מסתיים גם הוא בשלבים אלו פחות או יותר, עורך הדין מסייע לתובע בכל שלבי התביעה. ליווי של עורך דין ביטוח לאומי הוא מי שצבר ידע ומקצועיות כדי לעשות זאת בצורה הטובה ביותר.

עורך דין ביטוח לאומי יסייע לתובע בגיבוש החומר הנדרש לצורך הגשת התביעה, יגיש מטעמו את התביעה וינהל עבורו את ההליכים לצורך מיצוי הזכויות המגיעות לו.

כיצד להיערך לוועדה רפואית באמצעות עו"ד?

המוסד לביטוח לאומי הוא הגוף האחראי לניהול תביעות פיצויים המוגשות על ידי נפגעים שונים, הן כשמדובר בתביעות בנוגע לנכות כללית, תביעות עבודה, ניידות ועוד. לאחר הגשת התביעה, ועל מנת לקבוע את גובה הפיצוי לתובע, מתקיימת ועדה רפואית ובה נציגים שונים מטעם המוסד לביטוח לאומי, שתפקידם לבחון את התובע, לבדוק את התיק ולקבוע את שיעור הנכות שלו, הן הנכות הצמיתה והן את הנכות הזמנית.

הדיון בוועדה הרפואית, ובסופו של דבר החלטתה, הם קריטיים בהליך התביעה. שכן, כאן ייקבע מה גובה הפיצויי שיינתן לתובע. משכך, ההיערכות לקראת הדיון בוועדה הרפואית היא חשובה מאוד ומומלץ מאוד להיערך לקראתה באמצעות עורך דין ביטוח לאומי. חשוב לדעת מה להגיד לנציגים, כיצד לתאר את המצב הרפואי, איך להתנהג וכן הלאה, כל אלו הם קריטיים לסיכויי ההצלחה של התובע בתביעה.

עורך דין ביטוח לאומי ינחה את התובע באיסוף החומר הרפואי הרלוונטי, זה המתאר בצורה הטובה ביותר את מצבו של הנפגע. בין אם מדובר בבדיקות רפואיות של רופא המשפחה או רופא מומחה, בין אם מדובר בצילומי רנטגן, MRI, אולטרסאונד וכדומה, כל דבר שיכול לעגן ולהוכיח את טענות התובע.

על מנת להתכונן לדיון בוועדה הרפואית בצורה הטובה ביותר, חשוב כמובן גם להיערך מבחינת מה להגיד וגם איך לומר את הדברים. מעמד הדיון עשוי לייצר לחץ והתרגשות אצל תובעים רבים, וכאן המקום של עורך הדין לכוון ולהכין את התובע להתמודד עם האירוע בצורה הטובה ביותר, שתטיב עמו.

מה תפקידו של עו"ד בוועדה הרפואית?

מעבר להכנה לקראת הדיון בוועדה הרפואית, הכנה שהיא גם נפשית וגם מעשית, לעורך דין ביטוח לאומי יש את האפשרות ללוות את התובע ולהיות נוכח בדיון עצמו.

לדיון בפני הוועדה הרפואית של הביטוח הלאומי יכול להגיע התובע בליווי עורך דין. אין אפשרות למי שאינו עורך דין להיכנס לדיון. אדם נוסף מטעמו של התובע, כלומר עורך הדין, יכול לשפר באופן ניכר את סיכוי התביעה מכמה סיבות שונות. ראשית, מדובר בנציג מטעמו של התובע, כלומר עוד אדם שרואה את טובתו ודואג לאינטרסים שלו. שנית, מדובר בגורם מקצועי שמשרה גם ביטחון על התובע, לאחר שהוכן כיאות על ידי עורך הדין. עורך דין המתמחה בתביעות לביטוח הלאומי, מייצג את הנפגע במהלך הדיון בוועדה הרפואית והוא זה שמסביר לנציגיה אודות מצבו של התובע בצורה הטובה והמקצועית ביותר. כך, שנפגע המגיע לדיון בוועדה, כל שנותר לו הוא לעבור בדיקה פיזית בלבד.

למה חשוב לגשת עם איש מקצוע להליך מול הביטוח הלאומי?

הגשת תביעה ביטוח לאומי יכולה בהחלט להפוך לאירוע מתסכל ומסורבל כשעושים זאת לבד. איש מקצוע מנוסה, שמתמחה בתביעות ביטוח לאומי, מכיר מראש את המכשולים שבדרך, יודע להימנע מהמהמורות ולהוביל את התובע בבטחה, עד כמה שניתן, לתוצאה הרצויה מבחינתו. ייצוג וליווי מקצועי בהליך של הגשת התביעה לביטוח הלאומי הופכים את ההליך למהיר ויעיל יותר ולבעל סיכויי הצלחה גדולים יותר. כשם שבכל עסקה או אירוע משמעותי בחיים שלנו אנחנו נעזרים באנשי מקצוע מנוסים, שמבינים בתחום יותר מאיתנו, כך מומלץ גם לעשות באירוע, בהליך, שיכול להשפיע על המשך חיינו.