בדיקת אינטגרציה כיבוי אש

בדיקת אינטגרציה כיבוי אש

מערכות שונות שמותקנות כחלק מתשתית של מבנים מחייבת גם בדיקות תקופתיות וביקורת קבועה על מנת לוודא שהן תקינות ויפעלו כשורה בשעת הצורך. אחת מהן נקראת בדיקת אינטגרציה כיבוי אש והיא מיועדת לכל מבנה שיש בו מערכת בטיחות אש מתקדמת שהותקנה כחוק. להלן מידע חיוני על כך כדי לעקוב אחר הביצוע שלה. החשיבות שלה גדולה משום שהיא מחברת בין מערכות שונות שמותקנות ומופעלות על ידי אנשי מקצוע שונים ויש צורך לסנכרן בין כולן בשעת חירום כמו שריפה.

מהי בדיקת אינטגרציה כיבוי אש?

מילולית, זוהי בדיקה של משטר הפעלות למערכות חירום, במקרה הזה למערכות כיבוי אש כמו גילוי והתרעה על עשן ואש וכיבוי אש. מכיוון שכל מערכת מורכבת מכמה מערכות שתלויות זו בזו ופועלות בסדר מסוים כדי להבטיח את התוצאה הרצויה, יש סדר פעולות מסוים למערכות האנרגיה הנוספות שקשורות לכיבוי אש והוא זה שמאפשר את פעילותן בזמן שריפה וכיבויה.

מה מאפשר סדר פעולות תקין של מערכות כיבוי אש?

מערכות בטיחות אש מאפשרות בראש ובראשונה ליצור נתיב שדרכו אפשר לחלץ אנשי ולהימלט ולאפשר ללוחמי האש להגיע למוקד השריפה ולכבות אותה. זה כולל גילוי האש והתרעה עליה, כיבוי אוטומטי כשזה אפשרי, שחרור העשן כדי לנשום, הפעלת מערכת על לחץ והפעלת החשמל וכל ציוד אחר שמאפשר הפעלה תקינה של דלתות וכדומה. כולן חייבות לעבוד בסדר הנכון כדי לאפשר בריחה החוצה וכניסה פנימה לפעילות כיבוי.

מי חייב באינטגרציה כיבוי אש?

המבנים שחייבים לקבל אישור שנתי על אינטגרציה הם: בניינים רבי קומות למגורים בגובה מעל 29 מטרים, מפעלים ומבני תעשייה, מוסדות חינוך והשכלה כלשהם, מבנים מסחריים, בתי חולים ומרפאות, מבני ציבור, בתי מלון ובתי אבות. כל מבנה כזה מקבל בדיקה שמותאמת למבנה ולצרכים שלו ולמפרט שלו על ידי מהנדס מתחום בטיחות אש.

מי מבצע את הבדיקת אינטגרציה כיבוי אש?

הבדיקה מתבצעת בכמה שלבים כאשר את הבדיקה הסופית של משטר ההפעלה מבצע מהנדס מוסמך בליווי יועץ בטיחות ואת הבדיקות של המערכות שמרכיבות את האינטגרציה מבצעים בנפרד אנשי המקצוע שעוסקים בהן: טכנאי מעליות, חשמלאים, טכנאי מתזים, טכנאי גילוי עשן, נציג ועד הבית או הבניין.

מה כוללת בדיקת אינטגרציה?

הבדיקה נערכת אחת לשנה ואחריה מוציאים אישור בכתב שחתום על ידי מהנדס מורשה בלבד. האישור מבטיח שכל סדר הפעולות הנכון נשמר ובעת שריפה הוא יתקיים כסדרו. כל מערכת נבדקת בנפרד ויש לקבל אישור על תקינות המערכת ורק אחר כך אפשר ומומלץ לגשת לבדיקת האינטגרציה. הרי עדיף לגלות תקלות לפני שהמערכות נבדקות בצורה משולבת ולכן רצוי לקבל אישור מגורם מוסמך שבדק אותן. אחרי הבדיקות הנפרדות מעמידים אותן לסקר מקדים על ידי בודק לפי טבלת משטר הפעולות הנחוצות לפי הסדר שנקבע על ידי הכבאות והוראת מכר 536. רק בסופה של היערכות זאת מהנדס מוסמך יבדוק את משטר הפעולות בפועל.

אילו מערכות כיבוי אש נבדקות בפועל?

כל מערכות החירום והפונקציות השונות של המבנה נבדקות וזה כולל מעליות שעובדות על חשמל, ספרנקלרים ומשאבות מים, מערכת הכריזה אם קיימת, לחצני חירום, מגנטים לדלתות אש, מערכת על לחץ לחדרי המדרגות, לוחות חשמל, צופרים, תאורת חירום, מערכות לגילוי עשן, גנרטור החירום, פתחי שחרור ומפוחי עשן שמסלקים עשן ועוד. בצורה כזאת אפשר להבטיח שכשמערכות אלה מבצעות את תפקידן והן תקינות, הן גם יוכלו להתריע בזמן למוקד או לאנשי הבניין, להפעיל את המתזים ואת הצופרים, להפעיל את הגנרטור לשעת חירום וגם לפתוח את הדלתות על מנת שיוכלו להימלט מהבניין.