בדיקת מזח

נדגיש, כי לא מדובר רק במערכות הסקה אותן הזכרנו קודם. אלא בעוד מערכות רבות, דוגמת צנרת מים לכיבוי אש.

באופן ספציפי, סוגי העסקים אליהם מתייחס החוק, הם:

  1. עסק אשר טעון רישוי, כפי שמפרטת תוספת לתקנות בריאות העם (התקנת מכשיר מונע זרימת מים חוזרת), תשנ"ב 1992.
  2. מעבדה.
  3. משק חקלאי עם השקיה באמצעות החדרת חומרים למים או דילול חומרי הדברה במים.
  4. לול או רפת.
    בשורה התחתונה, חשוב לבדוק היטב ולדעת, האם לכם ספציפית דרוש מז"ח. אם מחויבים עקרונית בהתקנת מז"ח אך סבורים שאין בכך צורך, ניתן להגיש בקשה לפטור מהתקנת מז"ח.

עוד על הבדיקה

כאמור, ביצוע בדיקה שגרתית למכשירי מז"ח – מונע זרימה חוזרת, הוא חובה על פי החוק.

מי שמבצעים בדיקת מז"ח, חייבים להיות בעלי תעודת "מתקין ובודק מונע זרימת מים חוזרת" בתוקף. תעודות אלה, מונפקות לאנשי מקצוע ע"י משרד הבריאות. לא מדובר במומחיות נפרדת בפני עצמה. אנשי המקצוע העוסקים בכך יהיו מיומנים בתחום האינסטלציה בכלל. זאת, כולל הכשרות וניסיון בהקמת ותחזוקת מערכות מים.

עלות בדיקת מונע זרימה חוזרת, היא בסדר גודל של מאות ש"ח בודדות.
הצגת אישור על תקינות המז"ח, עשויה להידרש במגוון מצבים, מול גורמים שונים ומול הרשויות. למשל, כחלק מבקשה לרישיון עסק או מבקשה לחידוש רישיון קיים. חשוב לציין, שאם אתם מחויבים בהתקנת מז"ח, ספק המים שלכם מחויב לוודא זאת ולוודא שאישור התקינות בתוקף. אחרת, אסור לו לספק לכם מים!

חשיבות הבדיקה

לכאורה, זרימה חוזרת היא תופעה יוצאת דופן ונדירה. רבים אפילו לא מדמיינים, כיצד מצב כזה עשוי להתרחש. יכולות להיות לכך סיבות רבות. אחת הנפוצות והמוכרות שבהן, היא פיצוץ צנרת. ניקח למשל מצב, בו ישנה צנרת אספקת מים ישנה אשר מחוברת לבית פרטי. ישנו לחץ מים קבוע במערכת, אשר מחוברת בין השאר למנגנון דישון אוטומטי. כעת, נאמר שמתרחש פיצוץ בצנרת המים לדירה, עקב גיל התשתיות או פגיעה בתשתית בטעות במסגרת עבודות כלשהן. כתוצאה מכך, הלחץ בצנרת כלפי אותו בית ירד מיידית ובמהירות. בהמשך לכך, לחץ המים הקיים בצד הבית ומערכת הדישון, ישתחרר כלפי מערכת המים הציבורית, שעד כה הזינה אותו. אלה כמובן עשויים להיות מים עם דשן, אשר יזהמו את מערכת המים הציבורית. כך שגם אם מצבי זרימה חוזרת לא מאוד נפוצים, הם בהחלט מסוכנים פוטנציאלית. מה תעשו אם נוצר זיהום כזה, עקב היעדר מתקן מז"ח או מתקן שאיננו תקין? כיצד יתוקן הנזק? לכן מוטב וחיוני להבטיח תקינות של המז"ח, עוד מראש.

תיקון תקלות

בדיקת מערכות מז"ח, נועדה בין השאר לקדם זיהוי מוקדם של תקלות בהתהוות. במקרים כאלה, הבודקים יפתרו זאת בהתאם למצב. הדבר עשוי לדרוש פעולות תחזוקה קלות או החלפת חלק כלשהו או החלפת המז"ח כולו. לאור חשיבות הנושא, כפי שהסברנו קודם לכן, חובה לתקן תקלות כאלה בהקדם האפשרי. כמובן, בסיום התיקון חייבים לבצע בדיקת תקינות, לוודא שהכול אכן תקין ולהפיק אישור תקינות.

איזה סוג מותר?

מותר להתקין רק ציוד מז"ח, אשר אושר ע"י משרד הבריאות. ציוד זה זמין בכמה סוגים, בהתאם לעקרונות השונים של אופן פעילות המנגנון. לדוגמה מונע זרימה חוזרת חד כיווני כפול או חכ"כ. במנגנון זה שני מנגנוני שסתום פלוס קפיץ. כל אחד מהם עובד עצמאית, כך שאם אחד מקולקל, השני עדיין מתפקד.